Mistä apua SAK:n paikallisjärjestöille?

SAK:laisessa ammattiyhdistysliikkeessä on noin 120 paikallisjärjestöä. Paikallisjärjestöt ovat itsenäisiä yhdistyksiä, jotka kokoavat SAK:n jäsenliittojen ammattiosastot yhteistoimintaan omalla toiminta-alueellaan. Nyt nämä paikallisjärjestöt kituvat ja odottavat hautaansa, ellei uudistusta tapahdu.

Kuva työpaikaltani keskussairaalan kiinteistövalvonnasta

Kuva työpaikaltani keskussairaalan kiinteistövalvonnasta

Tämän tosiasian eteen on joutunut myös  SAK:n Joensuun seudun ammatillinen paikallisjärjestö JAP, jonka ainoa toiminta on ollut vapputilaisuuden järjestäminen. Vapputilaisuus ei kiinnosta enää jäsenkuntaa entiseen tapaan. Samoin järjestön pakolliset kokoukset kärsivät jäsenkadosta.

JAP:stä eroa harkitsee yksi julkista sektoria edustava ammattiosasto JHL 212. Tässä JHL:n osastossa on lähes 900 jäsentä Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymästä.

Ongelmien syytä voi hakea SAK:n heikosta toiminnasta. SAK:ssa muodollinen demokratia toimii, alemmat organisaatiot valitsevat ylemmät johtoportaat, jotka päätökset tekevät. Huomaamatta on jäänyt, että tämä päätöksentekojärjestelmä on kääntynyt ylösalaisin – komentoketjuksi.

Esimerkkinä ylhäältä johdetusta päätöksestä on yhteisöveron alentamisen viime vuodelta. Tällä päätöksellä kevennettiin pääomatulojen verotusta yli miljardi euroa vuodessa. Yhteisöveron alennus ei kuulunut Kataisen hallitusohjelmaan. Veron alennusta ryhtyivät vaatimaan työnantajapiirit vuoden 2012 lopulla. Vuoden vaihteen jälkeen samaa vaatimusta ryhtyi esittämään kokoomus, sitten muutamat johtajat SDP:ssa ja vihdoin kaikki ministerit hallituksessa. Lopulta sitä ylisti SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

Vastaavia toimia, joilla julkisen sektorin tuloja ja palveluita on heikennetty, on kertynyt 20 vuoden ajalta. Näiden leikkausten vuoksi julkisten palveluiden rahoituksesta puuttuu yli neljä miljardia euroa vuosittain. Työelämää on heikennetty myös EU:n ja rahaliitto Emun, euron käyttöönoton kautta, joita molempia SAK on tukenut. Kaikki ratkaisut on tehty SAK:ssa jäsenistöltä lupaa kysymättä. Jäsenäänestyksiä ei ole  koskaan järjestetty.

Nyt tammikuussa JAP:n hallitus on saanut pidetyksi kokouksen, missä käännettä hiipuvaan toimintaan on haettu. Kokouksessa käytetyt  yli 20 puheenvuoroa ei tuonut selvää ratkaisua toiminnan vahvistamiseksi. Yhteiset tilaisuudet ammattiosastojen kanssa sekä näkyvämpi esiintyminen parempien työehtojen puolesta, voivat olla tekijöitä, jotka palauttavat paikallisjärjestöille niille kuuluvan arvon.

 

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: