Liikuntahallit purkutuomiolla

Lähiliikuntapaikat ovat katoavaa kansanperinnettä Joensuussa. Lakkautettavina ovat seuraavat liikuntahallit: Niinivaaran lukion molemmat hallit (yht. 800m 2) , Niinivaarahalli (648 m2) sekä Sortavalankadun halli, niin sanottu Sortavalasali (529 m2).

Sortavalankadun liikuntahalli ei ole kaupungin kaunein rakennus, mutta siinä ei ole todettu sisäilmaongelmia, mikä tekee sen erinomaiseksi.

Sortavalankadun liikuntahalli ei ole kaupungin kaunein rakennus, mutta siinä ei ole todettu sisäilmasta johtuvia terveyshaittoja.

 

Niinivaarahallilla on ollut 37 käyttövuoroa viikossa ja Sortavalasalilla 33 käyttövuoroa viikossa. Käyttäjät edustavat kaikkia ikäryhmiä, useita seuroja, kaveriporukoita, työyhteisöjä ja yhdistyksiä. Mitään korvaavia tiloja tai salivuoroja ei ole esitetty kaupungin taholta.

Sortavalasalin purkaminen tuli ajankohtaiseksi asemakaavaluonnoksen  yhteydessä, mikä koskee tontteja Sortavalankatu 2 ja 4. Asemakaavaluonnokseen liittyy selostus, joka on myös julkisesti nähtävillä. Merkillepantavaa tässä selostuksessa on se, että kaava-alueella sijaitsevasta entisestä kauppaoppilaitoksesta (Sortavalatalo) puhutaan vain opintotoimintaa palvelleena huonokuntoisena rakennuksena, jolle kaupungilla ei ole käyttöä.

Selostuksessa ei mainita, että Sortavalataloon liittyy erillisenä rakennuksena Sortavalasali, Sortavalankadun liikuntahalli. Tämä liikuntahalli sijaitsee kaava-alueen eteläosassa, missä maapohja on hyvin vettä läpäisevää, kantavaa moreenia. Liikuntahalli poikkeaa Joensuun kaupungin 1970-luvun rakennuksista siltä osin, että siinä ei ole todettu sisäilmasta johtuvia terveyshaittoja. Tällä perusteella voimme puhua hyväkuntoisesta rakennuksesta, jonka käyttöikää voidaan huomattavasti jatkaa tavallisilla korjaustoimenpiteillä ja energiatehokkuuden parantamisella.

Asemakaavaluonnoksessa ja -selostuksessa ei ole yhtään vaihtoehtoa, jossa Sortavalasali jäisi palvelemaan lähiliikuntapaikkana. Tämä virhe on vielä korjattavissa edullisesti asemakaavaluonnosta kehittämällä. Kalliimpi vaihtoehto on uuden liikuntahallin rakentaminen.

Päätöksen perusteluissa asemakaavaselostuksessa mainitaan Joensuun kaupunkistrategia, mikä on poliittinen asiakirja. Sen sijaan kuntalain 1 § mukaan ”Kunta pyrkii edistämään asukkaidensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan.” Lähempänä kuntalain 1 §:ää on vapaa-aikalautakunnan päätös 18.11.2014 (§ 93), millä Joensuu osallistuu ympäristöasioiden hallintaan kuntien liikuntatoimissa ja valtakunnallisissa liikuntajärjestöissä. Sopimuksessa sitoudutaan lähiliikuntapaikkojen kehittämiseen sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävän liikuntakulttuurin mukaisesti.

Joensuun kaupungin tulee toimia lähiliikuntapaikkojen ylläpitäjänä ja rakennuttajana ja huolehtia sille kuuluvasta hyvinvointipalvelusta. Liikunta on parasta ennakoivaa kansanterveystyötä.

 

 

 

 

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: