Kreikkalainen pommi

Kreikassa tapahtui vuoden 2015 alussa jotakin, mikä mullisti ajattelun koko Euroopassa. Kreikassa nousi valtaan hallitus, joka ryhtyi täyttämään vaalilupauksiaan kannattajilleen ja samalla kansan enemmistölle. Rehellisyys oli uutta, lähes ennen kokematonta monille politiikkaa seuranneille.

Kreikka liikkeellä

Kreikka liikkeellä

Erityisen kiusallista Kreikan radikaalivasemmistolaisen puolueen Syrizan menestys on oikeistoa edustaville piireille.

Euroopan unionissa oikeisto ja sitä tukevat finanssipiirit olivat jo tottuneet menettelyyn, jossa vaalilupaukset oli tarkoitettu  syötäviksi heti äänestyspäivän jälkeen. Todellinen vallankäyttö on siirtynyt suurpankeille ja finanssipiirien linnakkeisiin. Näitä piirejä edustaa vaaleissa poliittinen eliitti, joka raivaa tiensä hallitusten johtoon taidokkaasti laadituilla mainoskampanjoilla ja rahalla.

Kreikan uusi Syrizan johtama hallitus on paljastanut korruptioon perustuneen ohjelman, mikä johdatti maan syvään velkakierteeseen ja lamaan. Kreikan saamat lainat hyödyttivät ulkomaisia pankkeja ja sijoittajia. Huijauksen kohteena olivat kreikkalaisten lisäksi Euroopan talous- ja rahaliittoon (EMU) kuuluvat maat ja niiden veronmaksajat.

Suomi on kulkenut vahvasti sillä polulla, mikä johti Kreikan taloudelliseen onnettomuuteen. Talouden pohjan pettäminen perustui toistuviin rakenteellisiin uudistuksiin, millä vapautettiin pääomatulot veroista, myytiin alihinnalla voittoa tuottavat valtion yritykset sijoittajille ja pelastettiin yksityiset pankit verorahoilla.

Vaalit voivat olla muutakin kuin aikuisviihdettä kansalle.  Vaalit voivat olla muutos eduskuntatyössä, lainsäädännössä ja rahavirtojen ohjaamisessa sosiaalisten ongelmien ratkaisemiseksi, tai työelämän parantamiseksi työaikaa lyhentämällä. Vaalit voivat olla muutos, jolla rikkaiden verotusta nostetaan, asetetaan eläkekatto 3000 euroon kuukaudessa ja lisätään taloudellista tasa-arvoa käytännössä, eikä vain puheissa.

Suomen kommunistinen puolue  (SKP) on omassa ohjelmassaan esittänyt siirtymistä kuuden tunnin työpäivään ja 30 tunnin työviikkoon ansiotasoa alentamatta sekä 1200 euron perusturvaan kuukaudessa. SKP on esittänyt ohjelman rahoituksen ja valmis toteuttamaan sen yhdessä muiden radikaalien muutosvoimien kanssa.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: