Asuntoja, kiitos!

Kohtuuhintainen, hyväkuntoinen asunto pysyy suomalaisen toiveena vuodesta toiseen. Asumiseen liittyviä ongelmia ei ole saatu ratkaistua. Ratkaisun avaimet ovat markkinavoimilla ja näillä voimilla tavoitteena on rahalla mitattava menestys.

Yhteiskunnan jako tulojen perusteella näkyy myös asumisessa. Köyhät asuvat ahtaasti meluisassa ympäristössä. Melu on haitalliseksi koettua ääntä ja siitä koituu terveyshaittoja, vaikka asukas ei sitä selvästi tunnista. Oma lukunsa on huonosta rakentamisesta tai huollosta johtuvat ongelmat asumisterveydessä.

Asukkaikken etu vaatii edullista asumista kasvukeskuksiin

Asukkaiden etu vaatii edullista asumista kasvukeskuksiin

Markkinavoimat eivät ole ulkoavaruudessa tuotettuja olentoja, vaan varsin kotikutoisia sijoittajia, joille vuokralaiset ja asunnonostajat ovat rikastumisen lähde. Suomen vuokra-asuntojen korkea tuotto houkuttelee jo kansainvälisiä sijoittajia pääkaupunkiseudulla. Pohjaa vuokrabisnekselle rakennettiin poistamalla laista vuokrasääntely 1990-luvun alkupuolella.

Pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin on luotu pysyvä puute vuokra-asunnoista. Työn tai opiskelun perässä muuttava voi valita epävarman tulevaisuuden vuokralaisena tai velkaorjana omistusasunnossa. Kysymys ei ole vähäpätöinen, sillä keskituloinen käyttää elämänsä aikana kolmanneksen tuloistaan asumiseen, kasvukeskuksissa nykymenolla jo puolet ja pienituloinen tätäkin enemmän.

Suomalaisessa toimeentulotukijärjestelmässä on valuvika. Asumistukimenot ovat jyrsineet kuntien kassaan yhä syvempää kuoppaa ja rahat valuvat kasvavien vuokrien myötä vuokra-asuntoja tarjoaville yrityksille. Asumiskustannukset ovat nousseet viime vuosina etuuksia nopeammin. Työntekijöillä on sama pulma. Vuokrat nousevat edelleen palkkatuloja nopeammin, eikä muutosta ole näkyvissä. Vuokra-asuntojen tarjonta laahaa pahasti jäljessä kasvukeskuksissa.

Nyt on aloitettava uusi vuokra-asuntojen tuotanto, jonka täytyy olla vahvasti yhteiskunnan ohjaamaa. Tonttikeinottelu on lopetettava pakkolunastamalla tarvittava rakennuskelpoinen maa asuntotuotantoa varten. Tähän on kunnilla lailliset oikeudet, niitä ei ole vain käytetty. Päinvastoin, kunnat ovat mukana tonttikeinottelussa pitämällä tarjontaa niukkana ja näin maan arvoa korkealla. Kunta saa aikaan arvon nousua omistamalleen rakennusmaalle. Kun lisäksi kaavoitetaan rakennusmaa suurella rakentamistehokkuudella, saadaan myytäville neliömetreille maksimaalinen hinta.

Kunnan myymän rakennusmaan neliöhinta määräytyy rakennusoikeuden mukaan ja usein lähes monopoliasemassa oleva kunta kirjoittaa hintalapun. Kunta siis myy maata, mutta sen lisäksi ja ennen kaikkea rakennusoikeutta. Kyse on omistusasujan kohdalla kertaluonteisesta ja vuokralaisen kohdalla jatkuvasta piiloverosta, jonka asunnon ostaja maksaa asunnon hinnassa ja vuokralainen vuokrassa. Kunnat eivät näe tässä moraalista ongelmaa, piiloverotetut varathan hyödyttävät veronmaksajia.

 

Korkea tontin arvo vaikuttaa myös kunnan perimään kiinteistöveroon. Näin kunta saa jo myymästään maapohjasta myös jatkuvaa verotuloa – sitä enemmän, mitä korkeammalle maapohja on arvostettu. Kiinteistövero kohdistuu periaatteessa kiinteistön omistajiin, mutta sen maksamiseen osallistuvat myös vuokralaiset. Vuokra-asujan taakkaa siis kasvatetaan monella tavalla myös kuntien toimesta.

Seuraava toimenpide on oman kunnallisen rakennustoiminnan käynnistäminen, jossa kunta toimii rakennuttajana ja rakennustöiden valvojana sekä riittävässä laajuudessa urakoitsijana.

Tämä komentoketju syrjäyttää harmaan talouden. Toiminta ei tähtää voiton maksimointiin vaan terveellisten ja turvallisten asuntojen tekemiseen, mikä on rakentamisen yleisesti hyväksytty perusajatus.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: