Suora demokratia käytännöksi

 

Suomessa pieni- ja keskituloisia kurittava talouspolitiikka ei olisi mahdollista, ellei sille löytyisi tukea SAK:n johtajilta. Työnantajat ja sijoittajat ovat tyytyväisiä. Iltalehden pääkirjoitus (6.6.2016): “Puheenjohtaja Lauri Lylyn kausi SAK:n puheenjohtajana päättyy komeasti….Eläkeratkaisussa työeläkeikää nostettiin ja kilpailukykysopimuksessa lisättiin työntekijöiden työaikaa ja sosiaalimaksuja”.

Kiky_masi

Valtamedian ääni muuttuu, kun se esittelee vihollisiaan, kuten Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitoa (AKT) ja sen  puheenjohtajaa. YLE (16.1.2016) “…yhteiskuntasopimus kariutuu. Työnantajat ja pääkirjoitustoimittajat eivät säästele sanojaan Piiraisesta ja AKT:sta.Vastuuton. Psykologian opit unohtuneet. Kyykyttää Suomea. Vaarantaa koko Suomen talouden. Kallis mies Suomelle. Kantaa vastuun epäonnistumisesta.”

 

Vaille huomiota jäi puheenjohtajan Marko Piiroisen lausunto (AKT 4.3.2016) “Kilpailukykysopimus on täydellisesti epätasapainossa. Se tarjoaa palkansaajille pelkästään heikennyksiä. AKT:n jäsenen ostovoima laskee keskimäärin 500 eurolla.

Suoria työehtosopimusheikennyksiä tuo jo 24 tunnin työajan lisäys. Muutokset työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuissa leikkaavat ostovoimaa 3,5 prosenttia. Tämä on märkä rätti naamalle kotimaiselle kysynnälle ja työllisyydelle eikä anna aihetta minkään lajin tuuletuksiin”.

 

Työntekijäpuolella ei todellakaan ole syytä tuuletuksiin. Tulopoliittiset kokonaisratkaisut ovat kasvattaneet tuloeroja ja heikentäneet julkisen sektorin toimintaa. Suomessa työhön ja kulutukseen kohdistuvat verot ovat suuremmat kuin EU:ssa keskimäärin ja vastaavasti pääomatuloja verotetaan kevyesti. Työmarkkinajohtajat suhtautuvat kevyesti myös veronkiertoon, mikä romuttaa hyvinvointivaltion lopullisesti.

 

Ammattiyhdistysliikkeen on otettava jäsenet mukaan päätöksentekoon ja aloitettava käytäntö, missä työehtosopimuksista hyväksyminen viedään jäsenäänestykseen. Edustuksellinen demokratia on verho, jonka takana oikeistolainen talouspolitiikka ja  korruptio lyövät sopuisasti kättä heikompiosaisten vahingoksi.

 

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: