JHL tarttuu vaaleihin populistin otteella

 

JHL valmistautuu oman edustajistonsa vaaleihin vahvalla populistin otteella. Sama JHL:n hallituksen ja edustajiston demarienemmistö, mikä junttasi läpi kiky-sopimuksen on nyt heräämässä todellisuuteen. Kiky-sopimuksella kuritettiin ankarasti naisvaltaista julkista sektoria. Nyt JHL julkisti sopivasti vaalien alla tavoittelevansa palkankorotuksia syksyn 2017 neuvotteluissa (YLE 25.2.2017 Superyllätys: Naisvaltaisille aloille vaaditaan erillistä palkankorotusta – ”Useita prosentteja lähivuosina”  http://yle.fi/uutiset/3-9480091 ).  Miksi vasta nyt? Miksi samaa ei vaadittu vuosi sitten keväällä 2016?

jhl-vaalit-2017-martti-vaskonen-1

 

Vastaus on helppo antaa. JHL ja SAK on ollut sitkeästi oikeistolaisen talouspolitiikan tukena. Sitä ole häirinnyt tuloerojen kasvu, työtahdin kiristyminen tai palkankorotusten korvaaminen veronalennuksilla. Veronalennukset ovat kohdistuneet etenkin  pääomatuloihin, mutta myös palkkaverotuksen alentamisella on vaikeutettu tasa-arvoisten julkisten palvelujen tuottamista.

 

Korvauksena leikkauksista JHL tarjonnut katteetonta sanahelinää, mainoksia vahvasta edunvalvonnasta, kuten liitto on “kokoava voima, joka nostaa hyvinvoinnin ammattilaiset arvoonsa”. Jos hyvinvoinnin ammattilaisilta nostetaan eläkeikää, pidennetään työaikaa ja alennetaan palkkaa, voimmeko silloin puhua vahvasta edunvalvonnasta?

 

Mikäli maaliskuussa 2017 JHL:n edustajisto ja hallitus ei uusiudu todellista vasemmistolaista ay-toimintaa ajavilla ehdokkailla, niin hyväuskoiset jäsenet joutuvat taas kerran pettymään. Kun toistuvasti sopimuskierroksilla ei ole ollut mahdollista parantaa työntekijöiden asemaa, niin voimme silloin puhua vahvan edunvalvonnan sijasta vale-edunvalvonnasta, populismista.

 

Toisinkin voidaan valita. On lyhennettävä työaikaa, alennettava eläkeikää ja tasattava tuloeroja. Tämä tuo uusia työpaikkoja. Pääomatulojen jatkuva kasvu ja niihin liittyvä veronkierto kertoo selvästi, että jaettavaa on. Jos Suomessa maksettaisiin pääomatuloista veroja saman verran kuin EU:ssa keskimäärin, niin se lisäisi valtion tuloja 5500 miljoonaa euroa.

Pääomaverot EU Kaavio1

Valtamedian esittämä julkisten palvelujen leikkaustarve ja sotesoppa on vain yksi keino, millä pyritään saamaan terveys- ja sosiaalipalvelut pörssiyhtiöille keinottelutalouden piiriin. Väkevän lisän sotesoppaan tuo Suomeen pesiytynyt ja vaikeasti poistettava rakenteellinen korruptio. Niin sanotut hyväveli-verkostot koostuvat poliitikoista, virkamiehistä ja elinkeinoelämän edustajista. Tässä verkostossa yhteinen etu muuttuu nopeasti yksityiseksi eduksi ja oikeuksiaan puolustava kansalainen viholliseksi.

 

Sata vuotta sitten työväenliikkeellä oli Euroopassa yhteinen tunnus 8-8-8 . Se tarkoitti 8 tuntia unta, 8 tuntia työtä ja 8 tuntia perheelle ja virkistymiseen. Työn tuottavuus, samassa ajassa enemmän, on noista ajoista kasvanut rajusti. Tämä näkyy myös työelämän huonontumisena, ruumiillisina ja henkisinä sairauksina.

 

Työelämää on parannettava työaikaa lyhentämällä ja parantamalla työehtoja. Vanha tunnus 8-8-8 on uusittava muotoon 8-6-10. Kuusi tuntinen työpäivä on riittävä. Se auttaa jaksamaan ja mahdollisuuden jakaa työaikaa, sekä tehostaa 6+6 tuntisin työvuoroin kalliiden teknisten järjestelmien ja palveluiden käyttöä. Rahasta uusi järjestelmä ei ole kiinni.

 

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: