Eurovaalit 09

Martti Vaskonen nro 80 EU_vaaleissa 2009

Martti Vaskonen nro 80 EU_vaaleissa 2009

Tässä virallinen pönötyskuva.

Vastaukseni Ylen vaalikoneeseen

Vastaukseni Helsingin Sanomien vaalikoneeseen

Vastaukseni MTV3 vaalikoneeseen

776px-ford_-_brezhnev_1974

2000-luvulla on muutakin sosialisoitavaa kuin pankkien velat

Martti Vaskonen

MARTTI VASKONEN

kellarikansalainen ja Eurovaaliehdokas 2009 kommentoi

Mistä titteli ’kellarikansalainen’ on peräisin?

Olen elänyt paljon siellä, missä ei tanssita tähtien kanssa ja missä kultaiset kädenpuristukset ovat tuntemattomia. Siis tavallisten ihmisten arkea. Erityisen selvästi olen nähnyt sen ällötyksen, mikä syntyy siitä kun EU-uskoon hurahtaneet tärvelevät työyhteisöjä yksityistämisprojekteineen.

Lama kurkistaa ja kuristaa, onko putken päässä valoa?

Nyt olisi korkea aika luopua harhasta, että vain palveluiden, kaupan, tavaroiden ja pääomien täydellinen vapauttaminen luo riittävästi talouskasvua ja sitä kautta hyvinvointia jokaiselle. Viimeiset kymmenen vuotta on selvästi osoittanut, että samaa tahtia kuin rikkaat ovat rikastuneet leipäjonot ovat pidentyneet ja sosiaalisesta turvallisuudesta on vain rippeet jäljellä.

Myös kaikki julkisen sektorin oma toiminta on nähty mörkönä ja yksityistämiskohteena, mikä on suuresti heikentänyt naisten asemaa. Tähän ideologiaan on sitoutunut oikeistolaistunut työväenliikkeen johto, vihreistä tai perussuomalaisista puhumattakaan.

Miten tähän on tultu?

Raha on itse asiassa jalometallin väärentäjien aikaansaannos. Kulta ja hopea toimivat rahan sijasta alkuperäisempänä vaihdon välineenä kaupankäynnissä. Siten tämä nykyinen keinottelutalous on johdonmukaista jatkoa vaikkapa hopean- tai rahanväärentäjien työlle. Uudet menetelmät ovat vain paljon hienovaraisempia.

Mielikuvamarkkinointi on järkyttävän tehokasta. Esimerkiksi Joensuussakin jotkut ihmiset juovat uskollisesti pullotettua vettä, vaikka hanasta saisi laadultaan sata kertaa parempaa ja tuhat kertaa halvempaa talousvettä. Ei vain tavallisia kuluttajia vaan myös vahvoja yhteiskunnallisia päättäjiä viedään kuin aasia porkkanan perässä osaksi pörssikeinottelua.

Onko tästä esimerkkejä?

Löytyy politiikan huipulta ja lähempääkin. Joensuun kaupungin johto-organisaatio ja valtaosa kaupunginvaltuuston jäsenistä saatiin uskomaan, että kaupungille on edullisempaa myydä oma energialaitos ja sijoittaa rahat keinottelutalouteen kuin huolehtia perusasioista. Sähkön ja lämmön tuotanto sekä siirto ovat täällä napapiirin tuntumassa aina kannattavaa toimintaa. Joensuussa tätä ei uskottu vaan voittoa tuottava laitos kaupattiin ja nyt se paisuttaa Fortumin voittoja ja sen optiomiljonäärejä sekä osakkeenomistajia. Joensuulaiset maksavat Fortumille siirtyvät voitot ja ne rahat ovat poissa pysyvästi tältä talousalueelta.

Helsingin kaupunki ei vielä ole tätä virhettä tehnyt ja sen taloutta keventää oman energialaitoksen tuotot 100-200 miljoonaa euroa vuodessa.

Missä kuntataloudessa mennään, joko pohja häämöttää?

Suomessa lähdettiin innolla mukaan kaikkien julkistenpalveluiden alasajoon ja yksityistämiseen. Haluttiin olla EU:n mallioppilaita kaikilta osin. Jopa Kuntien eläkevakuutuksen varat työnnettiin suurelta osin maailman osakemarkkinoille. Nyt näistäkin tappioista vaietaan.

Kuntatalouden pohja ei tule vastaan, niin kauan kun nykyiset päättäjät ovat johdossa. Tämä näkyy hallituksen lamalääkkeissä: verohelpotuksia rikkaille vaikka valtion velkaa ottamalla, heikennyksiä sosiaaliturvaan. Suomen 1,2 miljardin euron ’elvytyksestä’ on vihreää vain 60 miljoonan ratahankkeiden verran. Ruotsi ja Norja käyttävät lähes kymmenkertaisesti elvytysrahojaan vihreästi päästöjen vähentämiseen.

Ja lopuksi?

EU ei kykene suojelemaan ihmisiä työpaikkakadon, julkistenpalveluiden, ympäristön tai vaikkapa elintarviketurvallisuuden osalta. Siksi tavallisten ihmisten tulisi toimia yhdessä yhteisten etujensa puolesta: aluksi yleisen 35-tunnin työviikon, paremman työsuhdeturvan, sosiaalisen turvallisuuden ja puhtaamman ympäristön puolesta. Emme tarvitse ydinvoimaa, emme uraanikaivoksia tai pörssiruhtinaita. Varallisuutta on Suomessa ja maailmassa yllin kyllin se on vain vapautettava sotateollisuuden ja kansainvälisten pääomapiirien ohjauksesta.

Henkilötietoja?

Olen 54-vuotias ‘savupiipputeollisuuden edusta’, ja joutunut vaihtamaan ammattia monta kertaa. Nykyisin teen LVI-tekniikan käyttöön, kunnossapitoon sekä rakennusterveyteen liittyviä töitä Pohjois-Karjalan keskussairaalassa käyttömestarina. Minulla on rakennusterveysasiantuntijan koulutus Kuopion yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskuksesta.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: