Vappupuhe Joensuu

Hyvät toverit, hyvä toriyleisö

Suomessa aloitti viime vuonna toimintansa uusi eduskunta ja hallitus. Vallan uudessa hallituksessa ja eduskunnassa ottivat historian näkökulmasta polvihousupojat ja populistit.      He ovat  nykyisen kilpailua ja oman edun tavoittelua  korostavan yhteiskunnallisen ilmapiirin näkyviä edustajia. Miljonääri Sipilästä, eikä muista rikkaiden edustajista ole johtamaan kansantaloutta.  Ahdas oman edun tavoittelu ei vahvista kokonaista  kansaa, vaan kurjistaa sitä.    Vahva, terveempi yhteiskunta syntyy heikompia tukemalla, eikä päinvastoin.

IMG_2688

Uuden hallituksen kärkihankkeita ovat olleet koulutuksen ja heikossa asemassa olevien tulojen ja palveluiden leikkaaminen.     Esimerkiksi yhteiskuntasopimus,  jota nyt ajetaan läpi kilpailukykysopimuksen nimellä. Kilpailukyvystä puhuttaessa on syytä muistaa, että todellinen kilpailu käydään pienituloisten kesken ja pienyrittäjien välillä.    Tavalliseen kokoaikaiseen työpaikkaan on satoja hakijoita. Kilpailu on myös kovaa niille yrityksille, jotka huolehtivat tunnollisesti lakisääteiset verot ja maksut, eivät tingi työturvallisuudesta tai työhyvinvoinnista.

Kilpailun ulkopuolella ovat monikansalliset pankit ja suuryritykset, jotka ovat tehneet valtioista omia apulaisiaan vaatimalla koulutettua työvoimaa, tukea, hyvin järjestäytynyttä yhteiskuntaa, mutta kiertämällä verot veroparatiisien ja muiden keinojen kautta.

Muita keinoja ovat siirtotyöläisten käyttö niistä maista, joissa palkkataso on matala. Suomessa siirtotyöläisten tai vierastyöläisten, kuten myös sanotaan, määrästä ei ole tarkkaa tietoa,      mutta todennäköisesti tämän ulkomaisen työvoiman osuus on tällä hetkellä yli 50 000, pelkästään rakennusalalla noin 30 000 henkilöä.

Näistä vain harvat saavat suomalaisen työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Vierastyöläisillä ei ole mahdollisuutta puolustaa oikeuksiaan. Esimerkiksi Olkiluodon ydinvoimalaa on ollut rakentamassa 66:n eri maan kansalaista. Työmaan vahvuus on ollut keskimäärin 2300 henkeä, joista suomalaisia noin 700. Olkiluodon rakentamiseen on osallistunut satoja yrityksiä 30 eri maasta.

Suomen liittymistä EU:iin perusteltiin sillä, että näin Suomi voi viedä hyviä työmarkkinakäytäntöjä Eurooppaan. Aikaa Unioniin liittymisestä on kulunut jo yli 20 vuotta. Yhtään juttua ei SAK ole voittanut EU:n tuomioistuimessa ja kansallisen työehtosopimuksen kiertäminen on yksinkertaista. Suomeen on luotu aivan uudet halpatyömarkkinat, jotka polkevat työehtoja yleisesti.

Asia minkä vuoksi kansalliset työehtosopimukset jäävät jalkoihin EU:n tuomioistuimessa, johtuu EU:n perusarvoista. Ne ovat työvoiman, tavaran, palveluiden ja pääomien vapaa liikkuminen.

Pääomat ovat Suomen ja EU:n erityisessä suojeluksessa ja vapaasti liikuteltavissa. Suomesta katoaa täällä luotuja taloudellisia arvoja, siis rahaa aliverotettuna tai verottomina, joista nyt paljastuneet veroparatiisikytkennät ovat vain murto-osa.

Kilpailukykysopimuksella on tarkoitus pienentää palkkaa ja pidentää työaikaa. Painostuksen ja leikkausten kohteena ovat matalapalkkaiset, etenkin naisvaltaiset palvelualat.       Erityisenä peikkona nähdään julkinen sektori. Valitettavasti kotiin tulevissa laskuissa on eräpäivä, mihin mennessä ne on suoritettava. Eräpäivän kohdalle ei voi kirjoittaa, että maksan tämän sitten kun työmarkkinajohtajien mielestä Suomen taloudellinen tilanne on parantunut riittävästi.

Kilpailukysopimuksella halutaan leikata palkkoja, mutta asumiskulut, hinnat, verot ja maksut saavat nousta vapaasti. Miksi näin? Ei ole mitään syytä, miksi kilpailukykysopimus tulisi hyväksyä.      Teollisuuden investointeihin löytyvät rahat myös yritysten jakamista osinkotuloista. Osinkotulot nousivat Suomessa taas uuteen ennätykseen juuri tänä keväänä, jolloin pienituloisia vaaditaan uhrautumaan niin sanotun yleisen edun vuoksi.

Hyvät kuulijat

Pienituloiset ja huonossa asemassa olevat ovat uhrautuneet jo riittävästi, ohi kaikkien inhimillisten rajojen. Leikkausten ulkopuolelle on jäänyt merkittävin ryhmä.    Tämä merkittävin ryhmä ovat  suurituloiset, pääomatulojen saajat ja kansainvälinen keinottelutalous.

Työväenliikkessä on saanut jalansijaa oikeistolaisen talouspolitiikan tukeminen, mikä on väärä ratkaisu. Näköalattomuus on johtanut uusoikeiston menestykseen sekä diktatuuria ja väkivaltaa ihannoivien ryhmien esiinmarssiin myös tällä samalla torilla.

Ammatillisen ja poliittisen työväenliikkeen on rakennettava arvostusta ja tulevaisuutta työelämän parantamisen kautta.          Työtä ja toimeentuloa on jaettava tasaisemmin.   Yleistä työaikaa on lyhennettävä 30 tuntiin viikossa ansiotasoa alentamatta ja kuluttavista ammateista on päästävä eläkkeelle 63 vuotiaana.  Nollatuntisopimukset on kiellettävä ja estettävä työttömyystilastoja kaunisteleva työttömien pompottaminen.

Suomen itsenäisyyttä on murennettu Euroopan Unionin kautta. Mitä tästä itsenäisyydestä on enää jäljellä Naton kanssa tehdyn isäntämaasopimuksen jälkeen?   Tämä isäntämaasopimus on suurelle yleisölle tuntematon ja sen seuraukset eivät ole Suomen kansallisen edun mukaisia.

Ensi viikolla Itämerellä ja Suomessa alkavat USA-vetoiset harjoitukset lisäävät merkittävästi sotilaallista jännitettä tällä alueella ja kasvattavat todellisen sodan riskiä.Yhdysvaltojen käynnistämät sodat Irakissa ja Lähi-Idässä ovat maksaneet lähes 3000 miljardia dollaria vuoden 2003 jälkeen. Ylivoimainen voittaja on ollut sotateollisuus ja sijoittajat. Näille sodan uhrit ovat vain välttämättömiä oheisvaurioita.

Tuhotuilta alueilta pieni osa pakolaisvirroista hakeutuu Eurooppaan. Valitettavasti EU on tukenut lukuisia pakolaisuuteen johtaneita sotatoimia ja siksi sen on myös kannettava vastuunsa tässä tilanteessa.    Sotaan ja kerskakulutukseen käytettävillä varoilla olisi kohtuullinen toimeentulo turvattavissa kaikille asemaan ja ihonväriin katsomatta.

Hyvät ystävät

Suomen tulevaisuutta ei saa jättää polvihousupoikien ja populistien armoille.Suomen kohtalon 1930-luvulla sinetöi hillitön ryssäviha ja liittoutuminen Natsi-Saksan kanssa. Sodan jälkeen Suomi vahvisti asemaansa kansainvälisesti pysymällä puolueettomana sotilasliittojen ulkopuolella. Tästä turvallisuuspolitiikan peruskivestä ei pidä luopua.

Meidän on tunnustettava Suomen tekemät sopimukset EU:n komentotaloudessa ja rahaliitto EMU:ssa epäonnistuneiksi. On hylättävä suunniteltu kilpailukykysopimus ja parannettava työelämää. Meidän heikompiosaisten on toimittava yhdessä ammattiyhdistysliikkeessä ja kansalaisjärjestöissä.   Meidän on vaadittava hallituksen eroa ja todellista muutosta päätöksen tekoon.

Täällä torilla on tavattavissa Joensuun Rauhanryhmän jäseniä, joilta saatte lisää tietoa USA-vetoisista sotaharjoituksista ja Rissalan lentokentälle järjestettävästä harjoituksia vastustavasta mielenosoituksesta. Jenkkiarmeija pysyköön kotonaan. Se on tämän mielenosoituksen tunnus.

Näillä ajatuksilla haluan toivottaa kaikille Hyvää Vappua ja paljon taistelumieltä!

 

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: