Talkootyötä ei pidä verottaa
Suomen kasvukeskuksissa on vielä pientä toivonkipinää työpaikan löytämiseksi tai sen säilyttämiseksi. Samoissa kasvukeskuksissa toivonkipinä on kuitenkin edullisen asunnon löytämiseksi sammunut. Asumisella rahastetaan säälimättä ja tämän rahastamisen estämiseksi eduskunta tai hallitus ei tee yhtään mitään.
Uskaliaat lapsiperheet ovat pyrkineet ratkaisemaan asunto-ongelmansa hankkimalla korjattavan vanhan pientalon tai vastaavasti uudisrakentamalla kohtuullisen matkan päähän keskustasta.
Omakotitalotyömaat ovat antaneet työtä pienenmille rakennusliikkeille. Suuret rakennusliikkeet eivät ole kiinnostuneet omakotitalorakentamisesta, koska se ei tarjoa voittoja kerrostalorakentamisen tavoin. Suuryritykset saavat etuja, joista pienrakentaja vain haaveilee. Näitä ovat tarvikkeiden alhaiset hinnat ja isojen kohteiden sarjatyöluonne, mikä alentaa yksikkökustannuksia merkittävästi. Lisäksi aliurakonitiketjut ovat pitkät ja usein vero- ja muut lakisääteiset maksut jäävät monesti maksamatta. Pörssiyhtiöt käyttävät ulkomaista halpatyövoimaa ja niin sanottua ‘verosuunnittelua’, mikä on laillistettu veronkiertomalli.
Asumismenot ovat karanneet tasolle, josta niitä tulisi ehdottomasti alentaa. Pätkä- ja silpputyön oloissa kohtuuhintaisia omistusasuntoja ei ole olemassa ja vuokra-asumiseen liittyy omat epävarmuutensa. Ne perheet jotka ottavat riskin ryhtyessään korjaus- tai uudisrakentamiseen tarvitsevat tukea yhteiskunnan taholta. Nyt tätä tukea ovat tarjonneet sukulaiset ja ystävät talkootyön muodossa. Monesti tämä tuki on ollut ratkaisevan tärkeää.
Uudessa lainsäädännössä hallitus astuu jälleen suuryritysten asiamieheksi ulottamalla talkootyön verotuksen piiriin kuuluvaksi ja lisäämällä siten pienrakentajaan kohdistuvaa byrokratiaa ja veroja. Tätä on perusteltu harmaan talouden torjumisella. Mikäli sodanjälkeisen jälleenrakennuskauden aikana olisi naapuriapu ja talkootyö samalla tavalla estetty ei Suomi-nimellä tunnettua hyvinvointivaltiota olisi koskaan syntynyt.
Vaikeassa asemassa olevan pienrakentajan, kertarakentajan tilannetta tulisi yhteiskunnan taholta helpottaa yksinkertaisin toimin. Näitä ovat mm. edullisten tonttien tarjoaminen pakkolunastamalla rakennuskelpoisia maa-alueita kaavoituksen yhteydessä, kotitalousvähennyksen hyväksyminen myös uudisrakentamista koskevaksi ja vähennyksen tason korottaminen, yksinkertaisen tyyppitalomalliston luominen (ns. rintamamiestalon
uusversio).
Vastaavasti vuokra-asuntotuotanto kaipaa yhteiskunnalta varmempaa otetta kustannustason alentamiseksi tavalla, joka näkyy myös vuokrissa.
Vastaa